COLUMN: IJSJES, SALALMI, CHOCOLADETAART & LOLLY’S
13-06-2024

Toen George W. Bush tijdens zijn gouverneurschap van Texas gevraagd werd naar zijn favoriete kinderboek luidde het antwoord: Rupsje-Nooit-Genoeg, een boek dat verscheen in 1969. Bush was toen 23 jaar oud.  Iedereen lachen. Later zouden zijn campagnemedewerkers zeggen dat Bush de vraag verkeerd begrepen had. Uiteindelijk zou hij tijdens verkiezingsbijeenkomsten met enige regelmaat voorlezen uit het boek.

Het geeft de status van het door Eric Carle geschreven en geïllustreerde boek aardig weer. Rupsje-Nooit-Genoeg, of The Very Hungry Caterpillar zoals de oorspronkelijke titel luidt, vertelt het verhaal van een kleine rups die elke dag van de week netjes zijn fruit eet, desondanks steeds een knagend, onbestemd hongergevoel blijft houden om zich vervolgens op zaterdag volledig te buiten te gaan aan enorme hoeveelheden ijsjes, salami, chocoladetaart en lolly’s met onvermijdelijke buikkrampen en aanverwante zaken tot gevolg. Door het eten van een blaadje sla op zondag herstellen zijn ingewanden zich weer enigszins en uiteindelijk ontpopt de rups zich tot een prachtige vlinder. Eind goed al goed.

Het zal geen verrassing zijn dat het boek met name in de Verenigde Staten tot op de dag van vandaag ingezet wordt in de strijd tegen kinderobesitas. Behalve voedingsleer geeft het kinderen op een speelse manier de dagen van de week mee en leert het ze tellen. En dat allemaal in 225 woorden. Met recht een klassieker dus, in meer dan 50 talen vertaald.

Dat brengt ons bij de Belastingdienst. Deze instantie stond nimmer bekend als een lief, klein, fruit-etend rupsje, maar de wijze waarop men tegenwoordig belastingrente meent te moeten berekenen over aanslagen inkomsten- en vennootschapsbelasting heeft wel degelijk raakvlakken met de vreetbui waarbij onze held zich een weg baant door de berg ijsjes en chips.

Zo geldt voor het belastingjaar 2024 een rente van 7,5% voor de inkomstenbelasting en zelfs van 10% voor de vennootschapsbelasting op aanslagen waarvan de uiterste betaaldatum meer dan zes maanden na afloop van het kalenderjaar ligt. Voorbeeld: een aanslag 2024 met een betalingstermijn van zes weken wordt op 1 augustus 2025 opgelegd. Over de periode 1 juli tot en met 12 september wordt vervolgens rente berekend.

En rente ontvangen over een te hoge voorlopige aanslag is slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk. Zorg desondanks voor een voorlopige aanslag op maat en voorkom op deze manier belastingrente, want voor zover bekend leiden de maatregelen nog niet tot maagkrampen bij de Belastingdienst, laat staan het tot het ontpoppen tot een mooie vlinder. 

Bernd Verleg


Contact

Emopad 70
5663 PB Geldrop
Postbus 58
5660 AB Geldrop
Tel. (040) 285 89 00
E-mail: info@jvandewinkel.nl
KvK: 17126238
BTW: NL.8088.61.670.B.01